- Home
- /
- What’s new?
- /
- Wonen
- /
- Op jezelf wonen? Bekijk...
Op jezelf wonen? Bekijk de checklist!
Er zijn een heleboel voor- en nadelen op te noemen als je besluit om op jezelf te gaan wonen. Wat komt er allemaal bij kijken en ben je er echt klaar voor? Bekijk hier de checklist!
Heb je hulp nodig bij het regelen van je woonzaken? Klik op de blauwe knop en laat van je horen!
1. Begin met je spullen verzamelen die je nodig hebt
Je hebt natuurlijk (nieuwe) spullen nodig. Hier kan je best vroeg al mee beginnen. Denk bijvoorbeeld aan servies. Dit kun je bijvoorbeeld vragen voor je verjaardag. Maar je kunt ook denken aan praktische zaken, zoals: handdoeken, een vuilnisbak, een koffiezetapparaat et cetera.
2. Schrijf je in bij verschillende wooncorporaties
Dit is belangrijk, omdat veel van dit soort organisaties jouw aanvraag beoordelen op basis van de tijd dat je staat ingeschreven. Simpel gezegd: komen de mensen die die het langst staan ingeschreven, als eerste in aanmerking voor een plek. Dus hoe sneller jij je inschrijft, hoe eerder jij via deze weg je eigen plekkie vindt. Schrijf je bijvoorbeeld in bij Kamernet.
3. Sluit verzekeringen af zodra je een woning hebt gevonden
Je kan beginnen met de belangrijkste, namelijk: de zorg-, aansprakelijkheids- en inboedelverzekering. Watte? 🤔
- Zorgverzekering – Als je 18 wordt dan ben je niet meer automatisch meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Je hebt dan een eigen zorgverzekering nodig. Ga eens op zoek naar verzekeraars die speciale pakketten aanbieden voor jongeren of studenten.
- Aansprakelijkheidsverzekering – Deze vergoedt de schade die jij per ongeluk doet aan andere mensen of hun spullen.
- Inboedelverzekering – Deze is handig, want dan ben je verzekerd tegen brand-, waterschade of wanneer je spullen worden gestolen.
4. Energiecontract
Je zal natuurlijk ook een energiecontract moeten afsluiten. Want ja, je moet uiteindelijk toch ook je maaltijden gaan koken. Of ga jij elke dag iets bestellen? Gas en elektriciteit kun je vergelijken via deze website. Wie weet vind je een goede aanbieding!
5. Maak een begroting
Ga je op jezelf wonen, dan komen er opeens kosten om de hoek kijken die je voorheen niet had. Boodschappen, je telefoonrekening, je kent het wel. Het is fijn om hiervan een overzicht te maken. Maak eens een sommetje van de totale kosten die je gaat krijgen, zoals: de huur, verzekeringen, abonnementen et cetera. Probeer daarna eens een schatting te maken hoeveel je uitgeeft aan vervoer, eten, huishoudelijke spulletjes. Op die wijze kun je zelf vaststellen welk bedrag realistisch is om te sparen. Wil je meer spaartips? Check dan deze blog.